Wijn

      

Start Info over mezelf Interesses Mijn werk Favorieten Vriendenkring Wijn Chaufeurs Info K1 kickboksen Alternatief tel.num Dit niet na doen!

Omhoog Druivensoorten Gemiddelde houdbaarheid Welke wijn kan je langer bewaren Enkele Foto's Veel gestelde vragen

Matig, maar regelmatig, de relatie wijn en gezondheid is reeds goed onderzocht.

Veel is nog te doen. In ieder geval is twee glazen per dag eerder een must dan een verzoeking

'De dokter zei het altijd al ...'

Een oud Italiaans gezegde luidt: 'Wijn is de melk van de volwassenen' Uit vele onderzoeken over de gehele wereld uitgevoerd, is gebleken dat matige consumptie van wijn een gunstig effect heeft op de gezondheid. Dat geldt zowel voor witte als voor rode wijn en rosé. Ten opzichte van andere alcoholische dranken (bier en sterke drank) steekt wijn gunstig af. Eveneens in vergelijking met druivensap.
Beperkt wijngebruik is gunstig tegen hart en bloedcirculatieziektes, tegen kanker en de ziekte van Alzheimer Beperkt wijngebruik is 0,3 liter per dag, zeg maar 2 glazen mannen iets meer, vrouwen iets minder.

Iedereen die zich een beetje in wijn verdiept zal zich op een bepaald moment afvragen hoeveel zijn of haar wijnvooraad nu eigenlijk waard is en heeft het wel zin om een wijn langer te bewaren.

Het komt regelmatig voor, dat op een veiling flessen wijn van soms wel honderden jaren te koop worden aangeboden voor prijzen die varieëren van enkele honderden tot enkele duizenden guldens/euro. En dan maar hopen dat het goedje nog te drinken is. Ik denk dat dit voor de welgestelden een kik opleverd om op deze wijze een soort avontuur te beleven want je weet natuurlijk nooit hoe er met de betreffende flessen is omgesprongen hoe betrouwbaar de aanbieder ook is of was. Het is alom bekend dat er grote en wat mindere wijnen worden geproduceerd en dat er goede en minder goede en zelfs slechte wijn jaren zijn. Dit is al door de eeuwen heen zo geweest en dat zal altijd wel zo blijven. Welke factoren zijn nu van belang om te bepalen hoe een wijn zijn waarde krijgt...... Ik zelf vind dat je duidelijk onderscheid moet maken tussen de genots waarde en de waarde die men in guldens/euro uitdrukt. Zelfs bij een wijntje van enkele guldens/euro kan de genots waarde niet in geld uit te drukken zijn als dit heeft gezorgd voor een onvergetelijke dag, een zeer genoegzaam avondje met goede vrienden of als dit een heerlijke maaltijd tot iets onvergetelijks heeft gemaakt. Het heeft ook een grote waarde als je door de geinteresseerdheid in wijn een sterkere vrienden band krijgt omdat je de passie voor wijn kunt overbrengen in woord en daad.

Het is toch heerlijk als je met mede genieters uren kunt praten over alles wat met wijn heeft te maken waarbij je een heerlijk glas wijn tegen het licht van een kaars bekijkt en bejubelt. Het is toch prachtig de fonkelende kleuren en de heerlijke geur die dit gegist druivensap prijsgeeft zodra je het vanuit de ontkurkte fles in het glas schenkt. Alle zintuigen worden geprikkeld als je de eerste slok neemt, de verrassing is er elke keer weer. Dat is voor mij een waarde die niet in geld is uit te drukken.

Elke wijn heeft zijn prijs, die wordt bepaald vanaf het moment van aanplant tot het moment dat de wijnmakers het proces in gang zetten. De bodemgesteldheid en het klimaat waar dit gebeurd is van zeer groot belang maar zeer zeker ook het vakmanschap van de wijnbouwer speelt hierbij een grote rol. Probeer zelf maar eens een drinkbare wijn te maken van een tros druiven en je zult ontdekken dat dit eerder een slechte azijn is dan een drinkbare wijn.

De hedendaagse wijnmakers hebben veelal een universitaire opleiding en zijn vakmensen met zoveel passie en ervaring in alle stappen die nodig zijn om uiteindelijk een goddelijk vocht te creëren dat mensen er toe doet besluiten zeer diep in de buidel te tasten en zich als een god in Frankrijk te voelen.

De wet van vraag en aanbod speelt natuurlijk ook een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. De tot nu toe bekendste en beste Bordeaux van Chateau Petrus is een haast onbetaalbare wijn geworden. Ik zag twee jaar terug een wijnkaart waar op een Chateau Petrus van 1954 stond vermeld voor het luttele bedrag van € 568,-. en een Mouton Rothchild van 1945 werd aangeboden voor € 3130,- .Daar word ik wel even stil van... en daarna toch weer genieten van een Chateau La Tour Cordouan van € 5,90.

De prijs van "grote" oude wijnen wordt uiteindelijk vastgesteld op wijnveilingen zoals Veiling Christies in Amsterdam 020 5755268. en Sothebys in Londen. De prijzen worden regelmatig gepubliceerd in het Engelse Vakblad Decanter dat je bij iedere Bloem's Vinotheek en eventuele andere slijterijen kunt kopen.

 Wijn veilingen en wine brokers:

Wijnveiling-Nostress - aanbevolen -
Christies
Sothebys
Decanter
Fine & Rare Wines
The Wine Detective

Een aantal prijs vergelijkings sites:

www.vergelijk.nl
www.scherpeprijzen.nl

Een paar prijs voorbeelden:

Chateau Giscours 1966 Margaux Grand Cru Classé € 535,-
Chateau Lynch Bages 1976 Pauliac Grand Cru Classé € 420,-
Chateau Rausan-Segla 1976 Margaux Grand Cru Classé € 111,-
Chateau Mouton Rothschild 1961 (etiket van Mathieu) € 869,-
Chateau Lafite 1900 geveild bij Sothebey's voor € 52.185,-
Brunello di Montalcino 1891 (door Nederlander in 2000 gekocht) € 15.202,-

 

Start ] Druivensoorten ] Gemiddelde houdbaarheid ] Welke wijn kan je langer bewaren ] Enkele Foto's ] Veel gestelde vragen ]

Start ] Info over mezelf ] Interesses ] Mijn werk ] Favorieten ] Vriendenkring ] [ Wijn ] Chaufeurs Info ] K1 kickboksen ] Alternatief tel.num ] Dit niet na doen! ]