Welke wijn kan je langer bewaren

      

Start Omhoog Druivensoorten Gemiddelde houdbaarheid Welke wijn kan je langer bewaren Enkele Foto's Veel gestelde vragen

Welke wijn kan je langer bewaren

Je haalt de stop uit de fles en bevrijdt de wijn. Een intens genot, als je de fantastisch rood of goud blinkende wijn in het glas schenkt waarna het je mondholte aangenaam verwend. Een moment daarna word je weer een nuchter denkend mens en wil je er voor zorgdragen dat je ook morgen en overmorgen kunt genieten. Vroeger hadden alleen de rijken en welgestelden grote landhuizen met daaronder donkere koele gewelfde kelders, waarin de wijn kon worden opgeslagen. Tegenwoordig mag ook de "gewone" levensgenieter van wijn houden en heb je tegenwoordig een huis met daaronder een kelder, dan mag je je tot de geluksvogels rekenen. De beste omgeving om wijn te bewaren is volgens velen een rustige trillingvrije koele donkere plaats ergens in huis. Heb je deze mogelijkheid niet dan zijn er ook zogenaamde wijnkasten of wijn bewaar systemen waarin tussen de 100 en 200 flessen wijn perfect op temperatuur van 11░c tot 15░c kunnen worden gehouden. Ik zelf behoor tot de geluksvogels en in de kelder onder mijn huis heb ik een deel ingericht als wijnopslag die ge´soleerd van de rest, het gehele jaar door een temperatuur van tussen de 12░c en 15░c heeft. Hier ligt de prachtige Margaux uit Frankrijk de Rioja uit Spanje de Barolo uit Italie de Tokay uit Hongarije en Riesling uit de Elzas die telkens als ik beneden kom; schreeuwen om bevrijdt te worden. Maar nuchter als ik ben blijven ze rustig rijpen tot ik bepaal wanneer het moment is aangebroken.

Doe vooral niet te krampachtig en laat je niet gek maken door alle betuttelende verhalen en strenge regeltjes over temperatuur vochtigheid en trillingen want veel zaken komen uit het verre verleden waar men wijn in vaten in de kelder had liggen. In een droge kelder zouden immers de duigen van de vaten uitdrogen waardoor er zuurstof kon binnendringen. De temperatuur moet niet te veel en te abrubd schommelen en boven de 20 graden rijpt de wijn eigenlijk te snel. Wel is indringend ultraviolet zonlicht en straling van sterke lampen nadelig voor de wijn omdat deze sneller zal oxideren. Liggende flessen behoeden de kurk tegen uitdrogen en door de celstructuur van de kurk is het haast onmogelijk dat hierdoor vreemde luchtjes aan de wijn kunnen komen. Extreme trillingen kunnen slechts vaste bestanddelen in de wijn in beweging zetten, maar voetstappen op een trap boven een kelderkast zullen hierop geen uitwerking hebben.

Chemisch gezien levert dit geen schade aan de wijn op. Dus nogmaals geen zorgen want die drinken we met een goed glas wijn en veel plezier naar morgen.

Wat bepaalt nu of een wijn ja of nee langer kan worden bewaard:

De definitie hierbij moet zijn: een wijn is een bewaarwijn als het laten rusten in fust of fles er voor zorgt dat de kwaliteit van de wijn verbeterd waardoor de smaak van elke druif in die wijn optimaal tot zijn recht komt.

Een belangrijke rol speelt natuurlijk de druif waarvan een wijn gemaakt is. Ik zal hier niet ingaan op de rol van de micro-organismen tijdens de gisting of de chemische processen die in de wijn plaats vinden, net zomin als de stoffen die in de wijn aanwezig zijn zoals looizuur esters mineralen albumono´den en natuurlijke kleurstoffen. Doch al deze stoffen en processen dragen er toe bij dat een wijn een bepaalde smaak geur en houdbaarheid krijgt. Een Beaujolais van de Gamay druif zal snel op dronk zijn daarentegen zal een wijn van de Cabernet Sauvignon druif langer nodig hebben om zich in alle glorie prijs te geven. Zo heeft elke druif een eigen karakter, kwaliteit en specialiteit die ook door het mengen van verschillende druive-soorten voor verrassende resultaten zorgt. Ook de bodemgesteldheid speelt een belangrijke rol, wat duidelijk tot uiting komt in de wijnstreken van Frankrijk waar zelfs wijngaarden die vrijwel aan elkaar grenzen met dezelfde druif beplant heel verschillende wijnen kunnen voortbrengen. Het zijn niet alleen de bovenlagen van de grond die hierin een rol spelen doch ook de diepere aardlagen zijn van belang, omdat de wortels van een druiveplant tot wel 20 meter diep naar voedingsstoffen zoeken die uiteindelijk de druif haar karakter geeft. Het is bekend dat in de Champagne streek de Chardonnay en de Pinot Noir zo goede wijnen voortbrengen omdat de bodem zeer kalkrijk is. In de Bordeaux zijn door de grote verschillen in de bodem zoveel variaties mogelijk, waardoor een Bordeaux geen alledaagse wijn is. Hoewel Bordeaux de naam heeft een bewaarwijn bij uitstek te zijn, is dit echter nog niet de garantie dat je elke Bordeaux heel lang kunt bewaren. En waarom zou je ook. Ook het klimaat speelt een belangrijke rol in het spel van de houdbaarheid. De hoeveelheid zon, de temperatuur en de hoeveelheid neerslag in de periode van bloesem tot vol rijpe druif is mede bepalend voor het slagen van een wijn waar ook ter wereld. Zijn er regenbuien in de bloesem periode dan zal de bestuiving verstoord worden, waardoor er minder druiven tot ontwikkeling zullen komen. Is er weinig zon dan zal het suiker gehalte in de druif laag zijn en is er daarentegen veel zonneschijn dan ontstaat er meer suiker in de druif dat weer resulteerd in krachtige wijnen. Voor sommige wijnen is ook de vorst periode van belang zoals de Eiswein die gemaakt wordt van bevroren geplukte druiven (minimaal 7░c onder nul) waardoor een wijn ontstaat met veel smaak en geurstoffen. Elke minuscule verandering in het samenspel tussen druif bodem en klimaat zal dus een positieve dan wel negatieve uitwerking hebben op de kwaliteit kwantiteit en houdbaarheid van de wijn. Wat van even groot dan wel niet het grootste belang is is natuurlijk de kennis en vakbekwaamheid van de wijnbouwer en wijnmaker want ook al heeft een druif alle kenmerken perfect te zijn, dan kan een verkeerde behandeling uitdraaien op een fiasco. Net als bij de opvoeding van kinderen bepaalt de mate van opvoeding de kwaliteit voor later. Bij wijn is dit niet anders want de duur en begeleiding van de gisting, het lageren op oude of nieuwe eiken vaten en de flesse rust bepalen uiteindelijk of het zin heeft om een wijn meerdere jaren te bewaren. Het fijne van een eigen wijnopslag is , dat je een jonge wijn met een groot rijpings potentieel voordelig (op zn Hollands) kunt inkopen zodat je na 15 jaar een rijk (duur) glas kunt schenken en genieten. Verlies een ding niet uit het oog, een wijn bewaar je niet voor de fles want aan alles komt een eind dus geniet met volle teugen.

 

Start ] Omhoog ] Druivensoorten ] Gemiddelde houdbaarheid ] [ Welke wijn kan je langer bewaren ] Enkele Foto's ] Veel gestelde vragen ]