Gemiddelde houdbaarheid

      

Omhoog Druivensoorten Gemiddelde houdbaarheid Welke wijn kan je langer bewaren Enkele Foto's Veel gestelde vragen

Gemiddelde houdbaarheid

Als een wijn gebotteld is zal het afhankelijk van de soort zo'n 6 maanden tot 6 jaar duren voordat een wijn drinkbaar is. Men noemt dit in wijn-termen "het op dronk zijn" van de wijn. De wijn is dan acceptabel en heeft al een groot deel van de kwaliteiten prijs gegeven. De wijn is dan veelal nog niet op zijn top aangekomen maar kan zich nog een aantal jaren verbeteren en ontwikkelen. Pas als de top "hoogtepunt" is bereikt zal de wijn zich niet verder ontwikkelen en zal mogelijk nog een aantal jaren stabiel blijven waarna de wijn langzaam in kwaliteit achteruit zal gaan. De grote rode Bordeaux uit de Mèdoc St Emilion en Pomerol zijn pas na 6 tot 10 jaar op dronk waarvan de laatste twee dan nog tot 40 jaar in vorm kunnen blijven. Bergerac lijkt op een lichte Bordeaux en is na 3 jaar op zijn top. Riojas kunnen bijvoorbeeld na 3 tot 6 jaar op dronk zijn maar nog wel 15 jaar of ouder worden zonder achteruit te gaan "over de kop te gaan". Een Côte du Rhône is meestal na 2 tot 3 jaar op dronk en kan dan nog wel 3 tot 6 jaar mee en een Chateauneuf du Pape kan na 2 tot 5 jaar op dronk zijn maar dan blijft hij nog zeker 15 jaar vitaal. Een Bourgogne kan al na 2 jaar op dronk zijn maar kan dan meestal nog wel 8 jaar mee afhankelijk van de kwaliteit van het betreffende Chateau. De meeste Vin de Pay wijnen zijn meestal na 1 jaar op dronk en hebben doorgaans geen mogelijkheid tot verdere ontwikkeling. Montepulciano d'Abruzo kan tot 10 jaar ouderen en de Barolo die pas na 3 jaar wordt verkocht kan dan nog 15 tot 20 jaar mee zonder aan klasse te verliezen. De Chianti en Lambrusco kunnen het best jong worden gedronken omdat ze dan nog fris en sprankelend zijn. Een witte wijn is doorgaans eerder op dronk dan een rode maar op deze regel heb je natuurlijk ook uitzonderingen denk daarbij aan riesling wijnen die door hun zuren wel tot 20 en zelfs 200 jaar oud kunnen worden zonder hun fruitigheid te verliezen. Ook de zoete witte wijnen en dessert wijnen kunnen zeker 20 jaar overleven. Zoals je ziet is er niet duidelijk een pijl op te trekken en alleen door regelmatig te proeven van uit de eigen wijnkelder voorraad krijg je enig inzicht over de conditie van jouw wijnen. Vraag bij twijfel gewoon even aan je slijter ,importeur of wijnkoperij naar de eigenschappen van de betreffende wijn want het is natuurlijk eeuwig zonde als zo iets moois niet meer het plezier geeft waarvoor de makers zich zo hebben uitgesloofd. Kijk ook eens bij de link van Hosman Fréres voor wijnjaren vanaf 1980.

 

Start ] Druivensoorten ] [ Gemiddelde houdbaarheid ] Welke wijn kan je langer bewaren ] Enkele Foto's ] Veel gestelde vragen ]